Klasické chilli con carne, autor receptu a foto: Petr Hník
Klasické chilli con carne, ověřený recept. Tento klasický pokrm tex-mex kuchyně existuje v mnoha verzích, stejně jako český guláš. Tohle je jedna z těch jednodušších..
Chilli pochází z oblasti severního Mexika a Texasu. První zmínky o pokrmech s pálivými papričkami chilli, vařenými v aztéckém Tenochtilanu (v místě dnešního Mexico City), zaznamenal františkánský mnich Bernardino de Sahagún již v roce 1529.
Hovězí maso začali do pokrmu přidávat španělští přistěhovalci. Dnes je chilli oficiálním pokrmem státu Texas.
Máme pro vás i tradiční recept na poctivou česnečku s bramborem
Stupeň pálivosti si můžeme nastavit sami množstvím a druhem koření.
Chilli se skvěle hodí pro neformální setkání s přáteli, protože se mimořádně snadno udržuje teplé a servíruje.
(na 4 porce)
Ingredience - 1 velká cibule, 1 červená nebo žlutá paprika, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 vrchovatá lžička mletého chilli (volíme odrůdu podle toho, jak pálivé jídlo máme rádi), 1 lžička sladké papriky, 1 lžička uzené papriky (nemusí být), 1 lžíce mletého římského kmínu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 500 g mletého hovězího (ideálně libovějšího), 400 g plechovka drcených rajčat, 1 lžíce sušené majoránky, 300 ml vývaru, 410 g konzerva červených kidney fazolí, 1 dílek kvalitní hořké čokolády, sůl, pepř. K servírování strouhaný čedar nebo kysaná smetana.
Tip pre vás
[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]
Tip Dobré Kuchyňe: Podáváme s rýží nebo pečivem, k chilli se také skvěle hodí strouhaný čedar či kysaná smetana.
Dobrou chuť.
Vyzkoušejte také náš recept na fantastické kuřecí prsa na pánvi
Luštěnina, která má vysoký podíl bílkovin, proto se skvěle hodí do fit a zdravých jídelníčku. Jídlo, které zasytí a je rychle připravené. Čočkou na kyselo podle našeho receptu potěšíte nejen vegetariány.
Pohádkové Honzovy buchty z kynutého těsta, které jsou vláčné a nadýchané. Skvělá svačina dětičkám do školy nebo na snídani pro celou rodinu. Linoucí se vůní vzbuzují vzpomínky na dětství.
Boloňská omáčka, kterou už nebudete kupovat jako hotovku v obchodě. Snadno ji připravíte doma, z kvalitních surovin, které obsahují plno vitamínů. Vyvážená chuť kořenové zeleniny s masem je vděčné jídlo pro celou rodinu.
Honí vás mlsná ale chcete si udržet svoji štíhlou linii. Mandlový chlebíček je skvělá volba dezertu ke kafíčku po nedělním obědu. Vláčný chlebíček pro milovníky čokolády a oříšků a to bez výčitek.
Pokud nestíháte připravit oběd, nabízíme vám rychlé zapečené těstoviny, které budou nejenom vaše děti milovat. Jednoduchý postup a přitom výsledek vypadá, jakoby jste s tímto jídlem dali velkou námahu.
Skvělý houskový kynutý knedlík jako od babičky, který zůstane měkký i na druhý den (pokud nezmizí hned ten den). Až tuto přílohu, která se hodí ke všem českým omáčkám vyzkoušíte, už nikdy nebudete kupovat z obchodu.