Nákupní seznam

Nejlepší hovězí guláš, ověřený RECEPT

23.03.2021

  • 5.0/5

Výborný hovězí guláš, ověřený recept z webu ReceptyDobréKuchyně.sk. Dnes existuje skoro tolik verzí guláše, kolik je u nás domácností. Tohle je jeden z těch opravdu základních.

Výborný hovězí guláš, ověřený recept z webu ReceptyDobréKuchyně.sk. Dnes existuje skoro tolik verzí guláše, kolik je u nás domácností. Tohle je jeden z těch opravdu základních.

Nejlepší hovězí guláš, ověřený recept

Od středověku až do 19. století byla maďarská puszta domovem obrovských stád dobytka. Po desítkách tisíc se dopravovaly na největší evropské trhy s dobytkem na Moravě, ve Vídni, Norimberku a Benátkách.

Stádo dobytka je maďarsky gulya, gulyás je „pastýř“ nebo „kovboj“. Původní guláš byl spíše polévka, do světa se však rozšířil ve své hustší podobě, jakou známe i u nás.

První zmínku o guláši (pod názvem „Kolaschfleisch“) v Čechách najdeme v knize  Die Bayerische Köchin in Böhmen – „Bavorská kuchařka v Čechách“ z roku 1805, Rettigová o něm píše až v roce 1843.

Máme pro vás i recept na klasické Chilli con carne, ověřený

Důležitá poznámka: hlavní chuť guláše vzniká při takzvané Maillardově reakci.

Vědecky to je „neenzymatická reakce mezi redukujícími sacharidy nebo produkty jejich degradace s aminokyselinami nebo bílkovinami v potravinách“, stačí však vědět, že nejlepší chuť vzniká, když hodíte maso nebo cibuli na rozpálený tuk a necháte ho krásně zhnědnout.

Maillardova reakce probíhá přibližně mezi 140 – 165 °C a proto je důležité, aby se maso dávalo do rozpáleného tuku suché a spíš v menším množství. Když pustí vodu, začne se vařit a teplota je příliš nízká na vznik té hnědé dobroty.

Vyskoušejte také náš recept na fantastické kuřecí prsa na pánvi

Hovězí guláš - suroviny


Ingrediencie

  • 4 ks - bobkový list
  • 0,5 kg - cibule
  • 1 podle chuti - sůl
  • 1 lžička - drcený kmín
  • 2 lžíce - sladká paprika
  • 1 lžička - sušená majoránka
  • 1 podle chuti - pepř
  • 1 kg - Hovězí karabáček
  • 150 g - špek
  • 2 lžíce - rajský protlak
Poslat jako nákupní seznam

Nejlepší hovězí guláš, ověřený RECEPT

Nejlepší hovězí guláš - postup receptu

Suroviny: 1 kg hovězího karabáčku (na rozdíl od tradiční kližky je libovější, ale i s kližkou nebo hovězí plecí uděláte parádu), 0,5 kg oloupané cibule, 150 g špeku (nebo 4 lžíce sádla), 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžíce sladké papriky, 4 bobkové listy, 1 lžička, sušené majoránky, pepř, sůl.

  1. Z masa ořežeme nevzhledné části. Nevyhodíme je, ale napíchneme na špejli nebo jehlu. Vývar z nich vylepší chuť a konzistenci.
  2. Maso nakrájíme na kostky o hraně 3 - 4 cm. Nakrájíme cibuli.
  3. Nakrájíme špek na drobné kostičky a hodíme do kastrolu na silnější plamen. Když se vyškvaří dost tuku, začneme po částech přihazovat maso (přihodíme i odřezky na jehle).
  4. Když maso krásně zhnědne, dáme je stranou a vhodíme další dávku.  Hlídáme přípek, když je ho moc, podlijeme trošičkou vody, seškrábneme výpek, počkáme, až se voda vyvří a pokračujeme ve smažení.
  5. Když máme všechno maso hnědé, dáme je mimo a smažíme na mínějším plameni cibulku. Ta chce čas, jak se říká „musí v kastrolu chrastit“.
  6. Když má cibulka tu správnou barvu, přidáme rajský protlak. Protlak by měl změnit barvu na cihlovou, pak přihodíme koření a sůl a dáme mu kratičkou chvíli na rozvonění. Pozor, ne moc, paprika rychle hořkne.
  7. Vrátíme do kastrolu maso (kromě odřezků na jehle, ty už můžeme vyhodit) a vše zalijeme horkou vodou tak, aby dosahovala jen asi centimetr nad maso.
  8. Důkladně promícháme, odškrábneme přípek ode dna a necháme pomaloučku pobublávat. Následující kroky nejsou nezbytné, ale podle mě vylepší chuť a strukturu guláše.
  9. Když je maso měkké, vylijeme obsah kastrolu do cedníku. Šťávu zachytíme, maso vybereme (je to trochu piplačka, ale vyplatí se) a dáme stranou. Zbylou cibuli vrátíme do šťávy a rozmixujeme najemno tyčovým mixérem. Potom do ní vrátíme maso.
  10. Prohřejeme a podle chuti ještě trochu zahustíme jíškou (přibližně ze dvou lžic mouky), strouhanou bramborou nebo strouhanou chlebovou kůrkou. Do hotového guláše můžeme ještě rozemnout trochu majoránky. Podáváme s knedlíkem nebo s chlebem.

Dobrou chuť.

Slovenský web Ženyvmeste.sk má také recept na výborný guláš so zemiakmi - kliknete

Přihlaste se na náš newsletter

A čtěte nejnovější recepty bez reklamy!

Všechny recepty

Nejnovější jídla a koláče

Aktuální recepty