Výborný hovězí guláš, autor receptu a foto: Petr Hník
Výborný hovězí guláš, ověřený recept z webu ReceptyDobréKuchyně.cz. Dnes existuje skoro tolik verzí guláše, kolik je u nás domácností. Tohle je jeden z těch opravdu základních.
Od středověku až do 19. století byla maďarská puszta domovem obrovských stád dobytka. Po desítkách tisíc se dopravovaly na největší evropské trhy s dobytkem na Moravě, ve Vídni, Norimberku a Benátkách.
Stádo dobytka je maďarsky gulya, gulyás je „pastýř“ nebo „kovboj“. Původní guláš byl spíše polévka, do světa se však rozšířil ve své hustší podobě, jakou známe i u nás.
První zmínku o guláši (pod názvem „Kolaschfleisch“) v Čechách najdeme v knize Die Bayerische Köchin in Böhmen – „Bavorská kuchařka v Čechách“ z roku 1805, Rettigová o něm píše až v roce 1843.
Máme pro vás i recept na klasické Chilli con carne, ověřený
Důležitá poznámka: hlavní chuť guláše vzniká při takzvané Maillardově reakci.
Vědecky to je „neenzymatická reakce mezi redukujícími sacharidy nebo produkty jejich degradace s aminokyselinami nebo bílkovinami v potravinách“, stačí však vědět, že nejlepší chuť vzniká, když hodíte maso nebo cibuli na rozpálený tuk a necháte ho krásně zhnědnout.
Maillardova reakce probíhá přibližně mezi 140 – 165 °C a proto je důležité, aby se maso dávalo do rozpáleného tuku suché a spíš v menším množství. Když pustí vodu, začne se vařit a teplota je příliš nízká na vznik té hnědé dobroty.
Vyzkoušejte také náš recept na fantastické kuřecí prsa na pánvi. A tady je domácí sekaná.
Ingredience: 1 kg hovězího karabáčku (na rozdíl od tradiční kližky je libovější, ale i s kližkou nebo hovězí plecí uděláte parádu), 0,5 kg oloupané cibule, 150 g špeku (nebo 4 lžíce sádla), 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžíce sladké papriky, 4 bobkové listy, 1 lžička, sušené majoránky, pepř, sůl.
Tip pre vás
[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]
Dobrou chuť.
Slovenský web Ženyvmeste.sk má také recept na výborný guláš so zemiakmi - kliknete
Stačí jen několik surovin, které dost možná už máte doma, a za pár minut vykouzlíte zapečený květák, výborný oběd nebo večeři.
Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá volba, když nevíte co s nadbytečnou cuketou. Potěšíte s ním celou rodinu.
Pokud přemýšlíte co na stůl pro návštěvu a chcete aby to bylo rychlo upečené a chutné, jsou pizza šneky skvělá volba. Naše oblíbená svačina na koupaliště nebo na výlet.
Bábovka z ořechů a mrkvy má krásně zlatou barvu, skvělou chuť a navíc je plná zdravých věcí, které podporují naši imunitu.
Jednoduché vepřové špízy Dobré Kuchyně jsou skvělá letní pochoutka z grilu, ale můžeme je také připravit doma v troubě.
Hraběnčiny řezy se řadí mezi jedny z nejoblíbenějších moučníku v Česku. Místo pšeničné mouky používám mouku špaldovou a sladím cukrem s méně kaloriemi a také vhodnějším pro diabetiky.