Tradiční čočka na kyselo, autorka receptu a foto: Kristýna
Čočka je luštěnina, která má vysoký podíl bílkovin, proto se skvěle hodí do fit a zdravých jídelníčku. Jídlo, které zasytí a je rychle připraven. Skvěle se hodí na sobotu nebo všední den, kdy máte mnoho práce. Čočkou na kyselo podle našeho receptu potěšíte nejen vegetariány. Tento recept je bez zahuštění čočky, tudíž bez použití mouky. Takto připravená čočka nám chutná a nic jí nechybí.
K tradiční čočce na kyselo se hodí vejce na jakýkoliv způsob, já preferuji vejce na tvrdo. Podáváme s chlebem a kyselou okurkou. Čočka na kyselo múže být skvělé a jednoduché jidlo bez masa, ale pro masožravce se skvěle hodí opečený párek, nebo taky uzené maso.
Zkuste i recepty na nejlepší recept na špenátový přívarek z dílne zenyvmeste.sk
(na 8-10 porcí)
Ingredience: 500g čočky, 1 ks cibule, 1 lžíce sádla/ másla/ oleje, 2-3 lžíce octu, sůl dle chuti, pepř dle chuti, cukr dle chuti
Tip pre vás
[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]
Čočku namočíme alespoň na 1 hodinu do vody aby byla ponořená. V receptech často najdete,že čočku třeba máčet pár hodin i přes noc, kvůli době vaření. Já mám zkušenost že stačí i hodinu před vařením a čočka je po půl hodině uvařená.
V této vodě čočku uvaříme do měkka zhruba 30 minut.
Na tuku posmažíme nakrájenou cibuli až zesklovatí, přidáme k čočce. Cibuli často smažím na domácím sádle, už jen kvůli vůni a lepší chuti.
Do čočky přidáme sůl a pepř podle chuti.
Přidáme 2 lžíce octu, zkusíme podle toho přidáme cukr dle chuti.
K čočce se hodí vejce na jakýkoliv způsob. Podáváme s chlebem a kyselou okurkou. Pro masožravce se skvěle hodí opečený párek.
Dobrou chuť!
Recepty Dobré Kuchyně vám přináší i nejlepší recept na strouhanou cuketu, rychlý a zdravý recept. A tady je zase cuketa plněná mletým masem.
Stačí jen několik surovin, které dost možná už máte doma, a za pár minut vykouzlíte zapečený květák, výborný oběd nebo večeři.
Šťavnatý zdravý cuketový perník je dobrá volba, když nevíte co s nadbytečnou cuketou. Potěšíte s ním celou rodinu.
Pokud přemýšlíte co na stůl pro návštěvu a chcete aby to bylo rychlo upečené a chutné, jsou pizza šneky skvělá volba. Naše oblíbená svačina na koupaliště nebo na výlet.
Bábovka z ořechů a mrkvy má krásně zlatou barvu, skvělou chuť a navíc je plná zdravých věcí, které podporují naši imunitu.
Jednoduché vepřové špízy Dobré Kuchyně jsou skvělá letní pochoutka z grilu, ale můžeme je také připravit doma v troubě.
Hraběnčiny řezy se řadí mezi jedny z nejoblíbenějších moučníku v Česku. Místo pšeničné mouky používám mouku špaldovou a sladím cukrem s méně kaloriemi a také vhodnějším pro diabetiky.