Nákupní seznam

Tradiční znojemská omáčka z vepřového masa, top recept

05.08.2022

  • 4.0/5

Když se řekne znojemská omáčka, hned cítím tu nezaměnitelnou nakyslost omáčky, která je u nás tak oblíbená.

Tradiční znojemská omáčka z vepřového masa, autorka receptu a foto: Kristýna

Když se řekne znojemská omáčka, hned cítím tu nezaměnitelnou nakyslost omáčky, která je u nás tak oblíbená. Potěšte ní sebe, celou rodinu nebo taky návštěvu.

Tradiční znojemská omáčka z vepřového masa, top recept

  • Doba přípravy min.: 15
  • Doba vaření min.: 40
  • Počet porcí: 6

Znamenitá znojejmská omáčka patří do tradiční české kuchyně. Tu znojemskou z ní delají právě skvělé okurky. Já jsem do omáčky zvolila vepřové maso, i když často najdete v receptech hovězí maso, hodí se tam úplně stejně. 

Pokud chcete ještě podpořit kyselost omáčky, můžete přidat i trochu láku z okurek. K vepřové znojemské omáčce s fantastickou slaninou se skvěle hodí rýže nebo domácí houskový knedlík.

A co tyto recepty na oběd webu Ženy v meste? A tady je domácí sekaná.

Tradiční znojemská omáčka z vepřového masa, top recept

(na 6 porcí)


Ingrediencie

  • 300 g - slanina
  • 2 polévkové lžíce - olej
  • 2 ks - cibule
  • 1 čajová lžička - sůl
  • 2 polévkové lžíce - hladká mouka
  • 1 podle chuti - pepř
  • 2 polévkové lžíce - máslo
  • 700 g - vepřová plec
  • 6 ks - sterilizované okurky
  • 3 polévkové lžíce - plnotučná hořčice
  • 1 kostka - masox
Poslat jako nákupní seznam



Tradiční znojemská omáčka z vepřového masa, top recept

Tradiční znojemská omáčka z vepřového masa - postup přípravy

Ingredience: 700 g vepřového masa (vepřové plece), 2 ks cibule, 30 dkg slaniny, 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 6 ks sterilizovaných okurek, 1 čajová lžička soli, pepř, 1 kostka masox, 2 polévkové lžíce oleje    Na jíšku: 2 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce hladké mouky

Tip pre vás

[Více receptú z webu receptydobrekuchyne.cz naleznete zde - kliknite]

1. Cibuli nakrájíme a osmažíme

Nejdřív si cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Do hrnce dáme olej a cibuli na něj osmažíme do zlatova.

2. Slaninu nakrájíme a osmažíme

Slaninu nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a smažíme až slaninu zesklovatí.

3. Maso nakrájíme a osmažíme

Maso nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a slanině, až se zatáhne, osolíme a opepříme.

4. Maso dusíme, přidáme okurky

Směs podlijeme vodou cca 1,5l, vhodíme masox a nakrájíme okurky na kostičky a přidáme k masu. Vaříme maso do měkka cca 30 minut.

5. Uděláme jíšku

Mezitím si uděláme jíšku. Na pánvičce rozpustíme máslo a vmícháme do něj mouku, až nám jíška ztmavne, přidáme do omáčky a necháme omáčku 10 minut probublat.

6. Servírujeme

K znojemské omáčce se skvěle hodí rýže nebo domácí houskový knedlík.

Dobrou chuť!

Máme pro vás i další skvělé recepty z vepřového masa

Přihlaste se na náš newsletter

A čtěte nejnovější recepty bez reklamy!

Všechny recepty

Nejnovější jídla a koláče

Aktuální recepty